Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

noen

Hvordan når jeg de lyse tonene?

Kor og sang

23. juni 2019

Hvordan når jeg de lyse tonene?

Dette er et nokså vanlig spørsmål for meg som er sangpedagog, gjerne etterfulgt av; Det føles som om stemmen min når et tak og ikke kan gå lengre opp. 

For å forstå litt mer om hva som skjer, er det greit å se på hvordan stemmen fungerer.

Aller først se for deg en akustisk gitar. Gitaren har hals med strenger og en klangkasse.  Når du spiller på den er det bevegelsen i fingrene som er motoren eller det som setter i gang, strengenes vibrasjoner er det som klinger og skaper lydbølger, og gitarkassen er det som skaper klang og forsterker lyden. 

På samme måte kan du se for deg at du selv er inndelt når det kommer til bruk av stemmen.

Enkelt forklart er det 3 ting som skjer:

  1. Pusten er motoren som setter i gang luftstrømmen
  2. Stemmebåndene setter i gang lydsvingningene
  3. Lyden formes med tunge, munn og andre hulrom som skaper klang og forsterker lyden. 

Samspillet mellom disse er viktig, men klangen er hovednøkkelen når det kommer til å synge lyst. 

For å klargjøre deler vi stemmen i to «gir» - brystklang og hodeklang. 

Brystklang er snakkestemmen eller fotballsupporterstemmen. Det er her vi kan synge eller snakke kraftfullt. Se for deg fotballsupportere som synger, de bruker brystklangen. Når du snakker normalt er det vanligvis i brystklang med mindre du er veldig «posh». Brystklangen vår får dermed nesten konstant trening. 

Hodeklangen bruker vi vanligvis bare hvis vi gjør til stemmen eller når vi synger lett og lyst. Du kan høre for deg en guttesopran som synger Pie Jesu av Lloyd Webber og du er på sporet av hodeklangen. Siden flesteparten av oss bruker denne delen av stemmen mye sjeldnere, kan det føles uvant og utilgjengelig når vi prøver å synge med den. 

Min erfaring er at når du når dette taket eller stemmen bare ikke vil være med i det lyse registeret, så er det fordi vi ikke helt vet hvordan vi bruker hodeklangen og ikke har trent girskiftet mellom bryst- og hodeklang. 

Heldigvis er stemmen som resten av kroppen, den kan trenes. Jo mer du trener med bruk av hele registeret (omfanget av stemmen), jo mer tilgjengelig blir det og du vil få det bedre til. 

Har du lyst å prøve? Her finner du et effektivt tips som du kan ta i bruk umiddelbart.

Selfie av en lykkelig Paro

Skrevet av Paro N. Lyngmo



Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn