Hopp til innhold

Blogg

Pusten

28. februar 2018

Pusten er alltid her og nå.

Den aktiviteter og roer ned, den balanserer og rydder.

Så pusten vår fungerer så tenker vi ikke så mye på den, men når den ikke gjør det forstår vi hvor viktig den er. Jeg har enda ikke møtt noen som er så travel at de har utsatt å puste til i morgen.

Du vil ha stor nytte av å lære deg mer om din pust og ta kontroll på den. Vi puster ca.1000 ganger i timen. Hvert av disse åndedrettene er en mulighet for å forsterke et dårlig mønster eller å skape balanse og positiv utvikling i din kropp.

Det finnes utallige pusteøvelser som har forskjellige funksjoner og resultater.

Skal du endre på kun 1 ting i ditt liv så vil jeg anbefale pusten. Den er grunnleggende for alt og en bedret pust gir grunnlag for utvikling i alle rom.

Har du kontroll på kroppsspråket ditt?

Få det sagt!

17. november 2017

Vil du være sikker på hva du kommuniserer? Sjekk kroppsspråket ditt!

Når vi kommuniserer er det mye mer enn ord som teller. Faktisk kan du si at ordene bare utgjør en liten del av budskapet. Det som taler tydeligst er kroppsspråket ditt.

Du har sikkert merket det før. Noen sier noe, og du kjenner på deg at det ikke helt stemmer, uten at du kan sette fingeren på hva det er som gjør at du opplever det slik.

Mest sannsynlig har du oppfattet det inkongruens eller mangel på kongruens, nemlig manglende samsvar mellom ord, tonefall og kroppsspråk.

Merhabian forsket på kongruens og fant at når vi oppfatter inkongruens så er det ordene vi lytter til minst, tonefallet har medium påvirkning, mens kroppsspråket er det som taler høyest.

Hva kan du gjøre for å ha enda bedre kontroll på kommunikasjonen din?

Det er helt klart teknikker du kan lære deg. Du kan øve deg på å vende håndflatene opp eller unngå å legge armene i kors hvis du vil virke åpen. Du kan lære deg hvilke ord du bør legge vekt på, innarbeide de riktige pausene og finne strategiske ståstillinger. Du kan lære deg å la blikket gli over panna til publikum (en teknikk jeg absolutt ikke anbefaler) for å fremstå med et trygt og åpent blikk.

Men det er fortsatt ikke ekte hvis du gjør det som en mekanisk øvelse. Mennesker responderer godt på følelser og relasjoner. Vi blir fanget av det ekte og litt uslepne. Skal du nå inn på den måten kreves det at du som formidler også er ekte og tilgjengelig. Kanskje en litt mer utfordrende oppgave, men gevinsten er uslåelig.

Det jeg dermed vil anbefale er å mene det du sier og å si det du mener. Gjør du det, vil kropp, sinn og stemme samarbeide om å gi deg et tydelig og godt budskap med troverdighet. Du vil også bruke mindre energi og føle deg bedre når alt jobber i samme retning.

På den ekte måten opplever publikum deg som "hel ved" og du får en bedre opplevelse av å formidle.

Har du lyst å lære mer? Sjekk ut ”Få det sagt” med Stemmeprakt.

Er pusten så viktig da?

Få det sagt!

22. august 2017

Du puster over 20.000 åndedrag i løpet av et døgn. Over 20.000 ganger! Det er bra mange ganger når man tenker etter.

På en normal dag for deg, hvor mange ganger er du bevisst pusten din? Kanskje legger du bare merke til den når du gjesper eller du ikke får puste. Pusten vår går av seg selv, - heldigvis! Det gjør den siden den er styrt av det autonome nervesystemet, også kalt det ”ikke-viljestyrte nervesystemet”.

Fordi pusten styres av kroppen speiler den også hvordan vi har det og hva vi gjør. Eksempelvis hvis du er ute på joggetur vil du kunne observere at pustefrekvensen øker og at du puster høyere opp i brystkassa. Når du ligger på rygg og slapper av kan du kanskje merke at pusten beveger magen slik at den hever og senker seg. Dette skjer helt av seg selv og du trenger ikke tenke på det.

Har du noen gang lagt merke til hva som skjer med pusten din hvis du blir engstelig eller stresset?

Se for deg at du står i kulissene og det er straks din tur til å gå ut foran en hel sal av mennesker som sitter der og forventer at du leverer. Det du skal levere betyr enormt mye for deg personlig og vil være helt avgjørende for din fremtid og dine videre muligheter innen feltet. Ser du det for deg? Skjer det noe med pusten din?

Når vi blir stresset vil puls og pust øke og du vil kanskje føle mer uro i kroppen. Dette er enkelt forklart fordi tankene dine får kroppen din til å skille ut stresshormoner som igjen påvirker blant annet puls og pust.

Heldigvis er det slik at vi også kan styre pusten med vår vilje og det er her nøkkelen til stressreduksjon og kontroll ligger.  

Øvelse: Lange, dype åndedrag

  • Legg deg på ryggen på et flatt underlag, helst uten puter. La beina ligge så langt fra hverandre at hoftene slapper av. La armene ligge ut til siden med håndflatene opp slik at skuldrene slapper av.
  • Lukk øynene og legg merke til pusten som får gå inn og ut gjennom nesa.

 

  • På innpust, la magen blåse seg opp som en ballong.
  • På utpust, la magen synke rolig ned igjen.

Repetér dette minst 5 ganger og la magen få bli større for hver innpust. Merk at for hver gang du puster så går pustefrekvensen (farta) ned.

  • På neste innpust, la magen blåse seg opp og når magen er helt full, hold den ute og la brystkassa fylles med luft. Fyll på hele veien opp til kravebeinet.
  • Når det er helt fullt, pust sakte ut. Først tømmer du brystkassa og så magen til slutt.

Repeter 10 ganger.

  • Fortsett øvelsen. Neste gang du puster ut så venter du til kroppen sier fra at den vil puste inn igjen. Når kroppen sier fra, gjør du et nytt langt, dypt åndedrag.

Repeter 5 ganger.

  • For å komme ut av øvelsen: Fyll hele kroppen med luft og gjør et rolig utpust gjennom munnen. Repeteres 2 ganger for så å la kroppen puste normalt.
  • Bruk litt tid på å komme tilbake til rommet. Beveg litt på fingre og tær, rull på håndledd og ankler. Gjør noen grimaser og beveg forsiktig på nakken. Strekk gjerne hendene over hodet, legg dem ned igjen. Kom rolig over på valgfri side og sett deg sakte opp.

 

Du har nå gitt deg selv mer balanse, styrket immunforsvaret, økt fokus og en god pustetrening. Gratulerer!

Her kan du lære mer om pust og å bedre prestasjoner.

Dynamisk meditasjon

Meditasjon

2. august 2017

Dynamisk meditasjon er dyptgående, aktiv meditasjon som gjøres om morgenen. Den varer i en time og har fem faser. Gjennom hele meditasjonen; vær et vitne.

 

Første fase (10 minutter) – Pust

Pust kaotisk, urytmisk og med fokus på utpusten.

 

Andre fase (10 minutter) – Kaos

La det som rører seg få komme til uttrykk. Dans, le, gråt, rop, hopp, - la kroppen ta over og "go crazy" for en liten stund.

 

Tredje fase (10 minutter) – Støt

Med armene over hodet, hopp og land på flate føtter eller ”pump” bekkenet, mens du lager lyden ”Ho-ho-ho” (som engelsk who).

 

Fjerde fase (15 minutter) – Stopp!

Frys i den stillingen du lander. Vær helt i ro og la energiflyten være uforstyrret. Observer.

 

Femte fase (15 minutter) – Dans

Beveg kroppen og la den gode energiflyten være med videre i dagen.

________________________________

Har du lyst å prøve? Høsten 2017 setter vi opp aktive meditasjoner. 

Ønsker du å lese mer om dynamic meditation kan du gjøre det her

Her finner du en film med forklaring

Søk prosessen, ikke resultatet

Få det sagt!

31. juli 2017

Har du noen gang vært virkelig fornøyd med en prestasjon? Som den gangen du holdt publikum i din hule hånd, da du fikk frem poenget på en slagkraftig måte eller den gangen du følte overskudd og glede ved formidling.

Har du reflektert over hva det var som gjorde at det ble slik, -hva var det du gjorde før du ble fornøyd?

Det er vanlig å ønske seg tilbake til resultatet. Det føles godt å lykkes. Når vi først har mestret noe en gang kan det oppleves som et nederlag å ikke få det til igjen. Vi begynner å søke etter samme utfall.

Bli mindre nervøs ved pres(en)tasjoner

Men det er umulig å oppnå det samme resultatet med mindre du følger prosessen. Det betyr ikke at det ikke vil være endring, prosessen kan for eksempel gå fortere fordi du har lært. Men like fullt er det en prosess som skaper resultatet. 

Et resultat er jo nettopp det, - et produktet av en prosess.

Det er prosessen som har ført deg til resultatet, så hvis du virkelig er fornøyd med noe, søk alltid tilbake til det som skjedde før. Det var det som brakte deg dit.

___________________________________________

Det er ganske lett å prestere bedre. Har du lyst å lære mer? Send en epost.


Nervøs for å presentere?

Få det sagt!

25. juli 2017

Det hender jeg får spørsmålet; kommer jeg noen gang til å slutte å være nervøs for å pres(en)tere?

Det korte svaret er; Nei!

Det ligger i ryggmargen å være engstelig for å gå ut av flokken. Kanskje ikke så oppløftende å høre det hvis du er en av de som virkelig plages med pres(en)tasjonsangst. Men vent litt, det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

Når du skal prestere er nervøsitet viktig. Da mener jeg ikke den typen nervøsitet som lammer tanken og kroppen eller får bena til å bli gele. Nei, den typen nervøsitet som er bra er den som gjør deg skjerpet og gjør at du gir det lille ekstra.

Nerver handler om våre tanker. Tankene styrer de fysiske reaksjonene, Selv om du opplever nervøsitet kroppslig, gjennom skjelvende ben, tørr munn eller økt puls, så stammer dette fra tankene våre og hvordan vi tolker situasjonen. Stress starter i hjernen og de fysiske responsene nevnt overfor er stressymptomer som kan oppstå når vi eksempelvis skal pres(en)tere.

Som nevnt starter stress i hjernen. Den tolker situasjonen som fare og sender derfor signaler til det endokrine systemet (hormonsystemet) om å slippe ut stresshormoner. Disse gjør at du får økt puls og blodtrykk, samt raskere pust. Du får skylapper, det blir dermed vanskeligere å ta inn informasjon, og blodet går ut til musklene for at du skal kunne flykte fra faren ved behov for det. I tillegg påvirker stresshormonene immunforsvaret, fordøyelsen og den rasjonelle tanken. Dette er det som populært kalles ”fight or flight”, altså flykt eller kjemp.

Hjernen vår er heldigvis lettlurt og her ligger nøkkelen til å ta kontroll på nervene. Vi kan overstyre stressresponsen ganske enkelt. Dette gjøre gjennom noe ”alle kan” og som du allerede gjør over 20.000 ganger hver dag. Har du gjettet det? Det er pusten.

Pusten er alltid her og nå. I her og nå ligger ikke tolkning eller nerver. Utpusten påvirker det parasympatiske nervesystemet vårt, altså bremsen eller det som roer ned. Den kan dermed være din beste venn i en stressituasjon. Neste gang du blir stresset/nervøs så prøv denne øvelsen kalt 5 fingre.

 

ØVELSE - 5 FINGRE:

Sitt eller stå med rett rygg, uten å spenne for mye. Hold opp hånden foran deg med lett spredte fingre. Start med tommelen og blås så sakte du kan med nesten lukkete lepper slik at det gir mye motstand når du blåser. Hold blikket rettet mot tommelen mens du sakte blåser helt til det er tomt. Kanskje merker du at magen beveger seg innover etterhvert som du går mer og mer tom for luft.

Når du har pustet ut all luft, slapp av i magen og haka slik at innpusten skjer av seg selv. Flytt fokus til pekefinger og gjør det samme. Blås sakte og kontrollert gjennom nesten lukkete lepper, hold fokus på fingeren. Kjenn bevegelsen i magen på utpust, slapp av og kjenn at innpusten skjer av seg selv.

Repeter for hver finger. Når du har gjort hele øvelsen, ta et øyeblikk og la kroppen få slappe av før du går videre. Skulle du føle deg litt ør og svimmel, er det helt ufarlig. Du puster bare dypere enn du er vant til og det er bra. Det går fort over.

Selv om du kanskje ikke kan stoppe å være nervøs så kan du ta kontroll på nervene slik at de jobber til din fordel. Dette gjøres enkelt gjennom pusten. Pusten er ferskvare og om du øver når du ikke trenger det, så er det lettere å bruke pustens ressurser når det gjelder.

Gjør gjerne øvelsen hver dag i en uke og se om du merker en forskjell neste gang du trenger å roe kroppen. Lykke til!

Har du lyst å lære mer? Vi har "Få det sagt"-kurs hvor du lærer om god stemmebruk og formidlingsglede. Du kan også ta individuelle timer. Se her for mer informasjon eller send en epost.

 

Godt nytt (kor)år!

Kor og sang

10. januar 2017

Synger du i kor?

Forskningen bekrefter det korsangerne allerede vet, nemlig korsangens rike og positive innvirkning på kropp og sjel. Du blir gladere, friskere og treffer andre mennesker på en ny måte.

Kor er fascinerende. I et kor samles mange ulike personer med ulik bakgrunn. Her finner du personer fra alle yrkesgrupper, i alle aldre, fra ulike politiske ståsted og så videre. I koret legges bakgrunnen til sides og vi jobber mot et felles mål, - sangen.

Bodø, byen Stemmeprakt er basert i, er en rik korby. Her kan du stort sett finne et kor uansett hvilket repertoar du vil synge. Kor er en rik kulturbærer i hele landet og du finner nok et ikke langt fra der du bor. 

Vurderer du å begynne i kor? Nå er nytt semester i gang og endel kor tar inn nye sangere. Ta sjansen, det er en fantastisk investering.

 

Godt nytt (kor)år!

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter