Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

noen

Fonasjonsrør Q & A - dette lurer jeg på

30. mai 2019Hvordan fungerer innlogging til instruksjoner? Hvordan bruker jeg fonasjonsrøret? Hvordan kan jeg betale? Hvem passer fonasjonsrøret for? Kan jeg bruke fonasjonsrør hvis jeg har...?

Disse, og mange andre spørsmål, får vi ofte.

Under har vi anonymisert og tilpasset teksten på et knippe av spørsmålene vi får rundt fonasjonsrør og bruken av dette, samt praktiske spørsmål.

Heshet og vond hals

Q: 

Min sønn er sanger, men plages med heshet og halsen blir vond. Dette skjer ikke når sanglæreren setter toneart som passer. Men nå har han sunget på skolen da de holder på å sette opp underholdning til avslutninger. Sangene er ikke tilpasset og min sønn sier han får vondt i halsen med en gang han nesten er opp og vrenger stemmen på en for høy tone. Ser heller ikke for meg at de varmer opp stemmen før de øver.
Fonasjonsrøret virket interessant og det dere beskriver med å trene opp stemmen.

Muligens skulle han vært til logoped for å få veiledning på riktig stemmebruk også.

A:

Toneart, pust og stemmeteknikk har mye å si for hvordan stemmen fungerer, og blir den presset vil man kunne oppleve heshet og ubehag slik du beskriver her. Hvis han plages med stemmen til vanlig og ikke bare situasjonsbetinga, er det lurt å kontakte logoped eller lege for videre hjelp eller henvisning. Jeg uttaler meg her som sangpedagog og tar høyde for at en lege eller logoped vurderer det annerledes. Enkelt sagt jobber en sangpedagog stort sett med den friske stemmen og en logoped mer med stemmevansker. 

Fonasjonsrøret kan brukes som opptrening, oppvarming og nødhjelp. 

Øvelsene kan bidra til å trene riktig «trykk» i pusten, få mer kontakt med støtta og til å avlaste stemmen. 

Fonasjonsrør er også noe som mange logopeder bruker i sin praksis.

Dere må dermed gjerne prøve fonasjonsrør som problemstillingen du beskriver. 

__________________________

Q: 

Jeg syns det er så fantastisk å følge deg og Stemmeprakt! For en herlig jobb du har ❤️

Er veldig nysgjerrig på hvordan fonasjonsrøret funker. Synger du ned i flaska gjennom røret? For oppvarming? Sliter veldig med å bli hes på stemmen.

A: 

Så hyggelig å høre fra deg. Ja, jeg har antakeligvis verdens beste jobb 😊

Fonasjonsrøret bruker jeg primært til oppvarming og for å avlaste stemmen når jeg øver på lyst eller vanskelig stoff. Kan brukes til mye mer og det kan være gull mot heshet. 

Stemme og stress

Q: 

Jeg er interessert i å kjøpe et fonasjonsrør. Tror du det vil hjelpe meg?

Det er ikke det at stemmen er borte, den bare endret seg veldig i løpet av en ettermiddag på jobb i forrige uke. Mistet kraft og høyde så nå høres jeg bare veldig monoton og uentusiastisk ut.

Snakker mye i jobben, elsker å synge og synger normalt mye, men nå er det umulig. Mistenker at det er stress-relatert, ikke forkjølet.

A: 

Jeg kan bare svare på generell basis når det gjelder problematikken du beskriver.

Hvis dette oppstod akutt og vedvarer, vil jeg anbefale en sjekk hos lege eller ØNH-spesialist.

Stemmen påvirkes av stress så det er en mulig faktor. Man kan også få virus på stemmebåndene. 

Logopeder bruker fonasjonsrør for å hjelpe på stemmevansker, skader og andre utfordringer. Det er derfor sannsynlig at det også kan hjelpe deg. 

Gjør det vondt å bruke stemmen, er stemmehvile det beste. 

Sykdom

Q: 

Jeg er hverken sanger eller taler, men glad i å prate. I 4 uker har jeg nå slitt med stemmen og har vært helt fortvilet over tilstanden min, fordi ingen har noen forklaring.

Jeg har Sjøgrens sykdom og er derfor generelt litt hes innimellom, og må harke mye for å ha klar stemme.

Det hele startet etter en telefonsamtale på ca 5 min, der jeg plutselig følte jeg måtte trykke ut stemmen. Jeg fikk akutte sterke smerter rundt strupen, det sprengte og var smertefullt helt opp mot ørene og det ble vondt å prate. Jeg ble så dårlig at jeg ble innlagt. Mageundersøkelser ble gjort, røntgen av lunger og øre-nese-hals undersøkelse, men ingenting som kunne gi svar. De konkluderte med betennelse i musklatur rundt lunger, samt mulig betennelse i luftrør.

Når det nå har gått 3 uker og den verste smerten har gitt seg, er det lettere å kjenne hvor smerten sitter. Og jeg lurer på om den ligger i tale-musklatur, er dette mulig? Det var da jeg googlet "vondt i stemme-musklatur" i ren desperasjon, at fonasjonsrøret dukket opp. Kan det være noe for meg? 

Har dere noen erfaring med Sjøgrens-heshet og dette røret? Og bruker man muskler hele veien ned til brystet når man snakker? 

Og hva med logoped?  Kan det være til hjelp ved heshet?

A: 

Det er leit å høre at du har plagdes så mye med stemmen.

Som sangpedagog kan jeg lite om «den syke stemmen». Jeg kan heller ikke så mye om Sjøgrens, men et problem er vel at slimhinnene tørker ut? Tenker derfor at det er naturlig at stemmen blir påvirka. 

En logoped vil nok kunne svare deg bedre på problemstillingen og jeg vil absolutt anbefale at du oppsøker logoped. 

Det jeg vet er at mange logopeder bruker fonasjonsrør med sine pasienter og så vidt jeg vet kan du ikke gjøre det verre med røret. Nå skal det sies at jeg uttaler meg verken som medisiner eller logoped, og at jeg tar høyde for at det ved enkelte tilstander kan være annerledes. 
Når vi bruker stemmen så er det enkelt forklart pusten (diafragma) som er motoren, stemmebåndene setter i gang lyden, og munnen og «åpenrommene» vi har i brystkassa og hodet forsterker lyden. 

Hvisking er svært belastende for stemmen. En gylden regel er at hvis det gjør vondt å bruke stemmen må du la den hvile. Er du likevel tvunget til å snakke, er det bedre å snakke litt teatralsk for da bruker du mer kraft «fra magen» og avlaster stemmen. Harking er også krevende for stemmen og kan medføre mer irritasjon. 

Du kan gjerne bestille fonasjonsrør hvis du vil prøve. 

Instruksjoner

Q:

Jeg fikk mailen, logget meg inn, men forstår ikke hvor jeg finner instruksjonene?

A:

Når du klikker på linken og registrerer deg første gang, kommer det en e-post med innloggingsinformasjon. Denne bruker du til å få tilgang til instruksjonene. 

Hvis du ikke mottar mailen er det viktig at du sjekker søppelposten. 

Svar gjerne også på mail fra meg slik at systemet forstår at vi «prater sammen». Da er sannsynligheten for at det registreres som søppelpost mindre. 

_____________________

Q: 

Fonasjonsrøret høres spennende og nyttig ut. Har dere laget en demonstrasjonsvideo for riktig bruk av røret?

A: 

Ja, når du bestiller fonasjonsrør får du også tilgang til instruksjoner i vår nettplattform (video og pdf)

Kjøp og betal

Q:

Kan jeg betale med Vipps?

A:

Vi sender faktura direkte fra økonomisystemet vårt og bruker i utgangspunktet ikke Vipps da dette medfører mye ekstra administrasjon. 

Hvis du ikke har noen andre alternativer enn å betale med Vipps, så kan det gjøres etter særskilt avtale, men da tilkommer det et administrasjonsgebyr på kr. 75,-

_____________________

Q:

Nå har jeg mottat røret, men det lå ingen faktura i konvolutten. Hvordan kan jeg få betalt?

A: 

Faktura sendes som epost. Sjekk gjerne om den kan ha havnet i søppelpost. Hvis du fortsatt ikke finner den må du si fra, så kan jeg gå inn i systemet og sende den manuelt. 

Bestilling: 

Q:

Hei! Jeg er ikke interessert i å kjøpe instruksjonar. 

Bare interessert i fonasjonsrøret. Går dette bra? 

A:

Hei. For å være sikker på riktig bruk og at du får utnytta røret godt, selger vi fonasjonsrør og instruksjoner samlet. Det går dessverre ikke å kjøpe bare røret. Har du derimot rør og ønsker instruksjoner, så kan dette la seg gjøre. 

_____________________

Q:

Jeg ønsker å bestille fonasjonsrør. Hvordan gjør jeg det og hva koster det?

A: 

På denne siden finner du informasjon om bestilling og pris. 

______________

Finner du ikke svar på det du lurer på på denne siden, kan du sende meg en epost 

Ønsker du å bestille fonasjonsrør kan du klikke her

Her kan du lese mer om fonasjonsrør 

Paro

Skrevet av Paro N. LyngmoShare on FacebookShare on Twitter

Logg inn