Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

noen

Har du kontroll på kroppsspråket ditt?

Få det sagt!

17. november 2017Vil du være sikker på hva du kommuniserer? Sjekk kroppsspråket ditt!

Når vi kommuniserer er det mye mer enn ord som teller. Faktisk kan du si at ordene bare utgjør en liten del av budskapet. Det som taler tydeligst er kroppsspråket ditt.

Du har sikkert merket det før. Noen sier noe, og du kjenner på deg at det ikke helt stemmer, uten at du kan sette fingeren på hva det er som gjør at du opplever det slik.

Mest sannsynlig har du oppfattet det inkongruens eller mangel på kongruens, nemlig manglende samsvar mellom ord, tonefall og kroppsspråk.

Merhabian forsket på kongruens og fant at når vi oppfatter inkongruens så er det ordene vi lytter til minst, tonefallet har medium påvirkning, mens kroppsspråket er det som taler høyest.

Hva kan du gjøre for å ha enda bedre kontroll på kommunikasjonen din?

Det er helt klart teknikker du kan lære deg. Du kan øve deg på å vende håndflatene opp eller unngå å legge armene i kors hvis du vil virke åpen. Du kan lære deg hvilke ord du bør legge vekt på, innarbeide de riktige pausene og finne strategiske ståstillinger. Du kan lære deg å la blikket gli over panna til publikum (en teknikk jeg absolutt ikke anbefaler) for å fremstå med et trygt og åpent blikk.

Men det er fortsatt ikke ekte hvis du gjør det som en mekanisk øvelse. Mennesker responderer godt på følelser og relasjoner. Vi blir fanget av det ekte og litt uslepne. Skal du nå inn på den måten kreves det at du som formidler også er ekte og tilgjengelig. Kanskje en litt mer utfordrende oppgave, men gevinsten er uslåelig.

Det jeg dermed vil anbefale er å mene det du sier og å si det du mener. Gjør du det, vil kropp, sinn og stemme samarbeide om å gi deg et tydelig og godt budskap med troverdighet. Du vil også bruke mindre energi og føle deg bedre når alt jobber i samme retning.

På den ekte måten opplever publikum deg som "hel ved" og du får en bedre opplevelse av å formidle.

Har du lyst å lære mer? Sjekk ut ”Få det sagt” med Stemmeprakt.Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn