Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

noen

Hva tenker du om å ta valg?

27. juni 2018Vi står ovenfor små og store valg hele tiden.

Skal jeg gå til høyre eller venstre på fortauet, skal jeg spise sjokolade i dag eller ikke, vil jeg bli i denne jobben/ livssituasjonen/ relasjonen (fyll inn det som passer) eller ikke.

 

Mange av våre valg gjør vi på rutine og vane. Jeg tør å påstå at de fleste ikke bruker mye tid på å velge om de skal pusse tennene på ene eller andre måten hver morgen, eller lurer på hvilken fot de skal kle på sokken først. Dette er rutineoppgaver som skjer «av seg selv».

Vi mennesker er flokkdyr og trives som oftest med rutiner og forutsigbarhet. Det krever mindre kapasitet fra oss og oppleves trygt. Litt mer utfordrende blir det når vi har et ønske eller behov for å endre på det vi alltid har gjort. Tilsynelatende er det enkelt, vil du bli bedre på å synge, ja da er det bare å øve. Vil du opptre hyggeligere, ja da er det bare å si flere positive ting til andre. Vil du bli mindre stressa, ja da er det vel bare å slappe av.

Hjernen vår kjører mange automatiske prosesser og en del av de valgene vi tar er ikke så bevisste som vi kanskje liker å tro. Hvor mange ganger har du prøvd å legge om kosten for så å plutselig ta deg selv i å spise noe du ikke hadde planlagt? Eller kanskje du har blitt skikkelig inspirert av et foredrag og bestemt deg for at nå, nå skal jeg virkelig ta tak i dette (hva nå enn dette er) for så å miste piffen etter en uke eller to.  

Å ta bevisste valg og gjennomføre dem, krever litt mer av deg. Det er derfor det kan være så utfordrende. For å ha større sjanse for å lykkes med et valg, liker jeg å bruke uttrykket;

 

Planlegge globalt, handle lokalt.

 

For meg betyr det at hvis jeg har tatt et overordna (globalt) valg, f.eks. jeg skal kun spise kake i bursdager de neste 3 månedene, så må jeg sette dette ut i praksis lokalt ved å faktisk takke nei til kake på fredagskosen eller på konferanser.

Når jeg har tatt et overordna valg før jeg havner i en situasjon hvor jeg blir utfordret så er det lettere å da si nei, takk, til kake, uten å bruke mer tid på avveiing. Da blir valget enkelt, eller enklere i alle fall.

 

Du kan bruke denne strategien i mange sammenhenger. Det kan være ved øving til opptreden: Jeg skal øve 15 minutter hver dag i en uke kl. 09.00-09.15. Da har du gjort et globalt valg gjennom en konkretisering og avtale med deg selv. Du vet at de dagene er det slik. På denne måten har du klargjort hva du vil, satt av begrensa tid og du trenger ikke velge om du skal gjøre det nå eller på et senere tidspunkt. Da kreves det bare lokale valg av å holde seg til planen, altså litt disiplin, for å gjennomføre det.

Paro N. Lyngmo

Skrevet av ParoShare on FacebookShare on Twitter

Logg inn