Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

noen

Stress ned - Få det sagt

Få det sagt!

22. juni 2018I mai var jeg så heldig at jeg fikk lov til å være med på Stemmeprakts kurs Stress ned - Få det sagt. En av grunnene til at jeg ønsket å være med på dette kurset, er at jeg til høsten skal holde tale til sønnen min i hans konfirmasjon, noe jeg har gruet meg til i flere år.

Jeg er absolutt ikke en utadvendt person, og store deler av livet har jeg gått så stille som mulig i dørene med et håp om å ikke synes, og ikke tiltrekke meg oppmerksomhet. Jeg er en som sitter og gruer til det blir min tur og presentere meg på foreldremøter, i jobbsammenheng og på kurs.

Det var en episode under et familieselskap hjemme i mitt eget hus som fikk meg til å innse hvor vanskelig, for ikke å si umulig, det ville bli for meg å stå og holde tale i min sønns konfirmasjon. Jeg skulle ønske gjestene velkommen, men ble bare stående midt på gulvet uten å få frem et eneste ord. Svetten rant, jeg ble skjelven, stemmen kom bare ikke ut, jeg ble rød i ansiktet og sint på meg selv. Til slutt måtte bursdagsbarnet selv ønske velkommen, noe jeg syntes var kjempeflaut og ekkelt.

Taleskrekk er relativt vanlig. Jeg leste i en artikkel at rundt 10-20 % av oss er redde for å holde tale, noe som ikke overrasker meg det minste. Det mange ikke vet er at det er hjelp å få og at det kan være enkelt å fikse.

For hadde det ikke vært fint å kunne si ja til å være f. eks forlover, og ha muligheten til å bare kunne holde en tale, uten mer om og men?

På kurset lærte jeg metoder som reduserte stress-nivået mitt betraktelig, og jeg kan med hånda på hjerte si at jeg ikke lengre føler meg redd for å holde tale i konfirmasjonen. Kanskje kommer nervene snikende når det nærmer seg, men da tar jeg i bruk noen av pusteteknikkene jeg lærte på kurset. Hvis man får kontroll på pusten, roes kroppen også ned, og det vil hjelpe til med å føle seg tryggere når man står der og skal snakke foran mange mennesker.

Det handler også om å gå ut av komfortsonen sin, om å tørre og utfordre seg selv, ikke være redd for å dumme seg ut, og vite at ingen kommer til å bite av deg hodet hvis du sier noe feil. Det er menneskelig å feile. Vi gjør alle feil. Hver dag. Sånn er det å være menneske.

Når jeg nå har turt og gå ut av komfortsonen min, skjønner jeg ikke hva jeg var så redd for tidligere. Nå gleder jeg meg faktisk til å holde tale i min sønns konfirmasjon!

Skrevet av Elisabeth

ElisabethShare on FacebookShare on Twitter

Logg inn