Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

noen

Trenger du å stresse ned - pusten er nøkkelen

Få det sagt!

22. august 2017

Trenger du å stresse ned - pusten er nøkkelen

Du puster over 20.000 åndedrag i løpet av et døgn. Over 20.000 ganger! Det er bra mange ganger når man tenker etter.

På en normal dag for deg, hvor mange ganger er du bevisst pusten din? Kanskje legger du bare merke til den når du gjesper eller du ikke får puste. Pusten vår går av seg selv, - heldigvis! Det gjør den siden den er styrt av det autonome nervesystemet, også kalt det ”ikke-viljestyrte nervesystemet”.

Fordi pusten styres av kroppen speiler den også hvordan vi har det og hva vi gjør. Eksempelvis hvis du er ute på joggetur vil du kunne observere at pustefrekvensen øker og at du puster høyere opp i brystkassa. Når du ligger på rygg og slapper av kan du kanskje merke at pusten beveger magen slik at den hever og senker seg. Dette skjer helt av seg selv og du trenger ikke tenke på det.

Har du noen gang lagt merke til hva som skjer med pusten din hvis du blir engstelig eller stresset?

Se for deg at du står i kulissene og det er straks din tur til å gå ut foran en hel sal av mennesker som sitter der og forventer at du leverer. Det du skal levere betyr enormt mye for deg personlig og vil være helt avgjørende for din fremtid og dine videre muligheter innen feltet. Ser du det for deg? Skjer det noe med pusten din?

Når vi blir stresset vil puls og pust øke og du vil kanskje føle mer uro i kroppen. Dette er enkelt forklart fordi tankene dine får kroppen din til å skille ut stresshormoner som igjen påvirker blant annet puls og pust.

Heldigvis er det slik at vi også kan styre pusten med vår vilje og det er her nøkkelen til stressreduksjon og kontroll ligger.  

Øvelse: Lange, dype åndedrag

  • Legg deg på ryggen på et flatt underlag, helst uten puter. La beina ligge så langt fra hverandre at hoftene slapper av. La armene ligge ut til siden med håndflatene opp slik at skuldrene slapper av.
  • Lukk øynene og legg merke til pusten som får gå inn og ut gjennom nesa.
  • På innpust, la magen blåse seg opp som en ballong.
  • På utpust, la magen synke rolig ned igjen.

Repetér dette minst 5 ganger og la magen få bli større for hver innpust. Merk at for hver gang du puster så går pustefrekvensen (farta) ned.

  • På neste innpust, la magen blåse seg opp og når magen er helt full, hold den ute og la brystkassa fylles med luft. Fyll på hele veien opp til kravebeinet.
  • Når det er helt fullt, pust sakte ut. Først tømmer du brystkassa og så magen til slutt.

Repeter 10 ganger.

  • Fortsett øvelsen. Neste gang du puster ut så venter du til kroppen sier fra at den vil puste inn igjen. Når kroppen sier fra, gjør du et nytt langt, dypt åndedrag.

Repeter 5 ganger.

  • For å komme ut av øvelsen: Fyll hele kroppen med luft og gjør et rolig utpust gjennom munnen. Repeteres 2 ganger for så å la kroppen puste normalt.
  • Bruk litt tid på å komme tilbake til rommet. Beveg litt på fingre og tær, rull på håndledd og ankler. Gjør noen grimaser og beveg forsiktig på nakken. Strekk gjerne hendene over hodet, legg dem ned igjen. Kom rolig over på valgfri side og sett deg sakte opp.

 

Du har nå gitt deg selv mer balanse, styrket immunforsvaret, økt fokus og en god pustetrening. Gratulerer!

Her kan du lære mer om pust og å bedre prestasjoner.

Har du spørsmål eller vil lære deg å puste, kan du sende en epostShare on FacebookShare on Twitter

Logg inn