Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

noen

Vondt i halsen og sår stemme - hva skal jeg gjøre?

2. oktober 2018Høsten er her. Med den kommer det gjerne snufsing og gørr, bedre kjent som forkjølelse. Stemmen vår kan bli påvirket og har du sår hals kan det føles riktig ille.

For oss som er avhengig av stemmen i hverdagen, passer det selvfølgelig aldri med en forkjølelse og minst av alt en som går ut over stemmen.

Her kommer noen gode tips og råd:

 1.    Drikk mye vann. Vannet vil ikke påvirke stemmen direkte, men det sørger for at du er hydrert og at kroppen kan jobbe med å kaste ut det som skal ut.

2.    Unngå hvisking. Hvisking belaster stemmen mer enn om du roper. Dette er fordi hvisking bruker mye lokal muskulatur i halsen, mens mer kraftig stemmebruk krever god støtte, altså magemuskler og diafragma, og kan dermed avlaste stemmebåndene.

3.    Stemmehvile. Hvis det gjør vondt må du unngå å bruke stemmen. En gylden regel er at du kan godt bruke en ruskete stemme moderat og inntil tålegrensa, men gjør det vondt eller føles sårt er det best å la den hvile.

4.    Unngå kremting. Kremting skaper mer kremting fordi det irriterer stemmebåndene som igjen danner slim for å beskytte seg. Trenger du å få opp slim kan du heller blåse ut mellom nesten lukkete lepper eller bruke fonasjonsrør. 

5.    Fonasjonsrør. Hvis du MÅ bruke stemmen til tross for at den ikke burde brukes, ta i bruk fonasjonsrør for oppvarming og klargjøring. Fonasjonsrør har berget meg mang en gang og fungerer både forebyggende, som styrketrening og nødhjelp. Du kan lese mer om fonasjonsrør (og bestille) det her. 

6.    Ta tiden til hjelp. Vi blir alle syke av og til. Klarer du å gi kroppen rom til å gjøre sitt, er det snakk om kort tid før du er både på beina og har stemmen i sving igjen.

God bedring!

Profilbilde av Paro

Skrevet av Paro N. LyngmoShare on FacebookShare on Twitter

Logg inn